Podcasts
Columns en meer
In het begin van deze eeuw maakte ik een paar honderd radiodocumentaires voor Radio M Utrecht. Tegenwoordig zou je dat een Podcast noemen. Het zijn stuk voor stuk kleine radiopareltjes. Hieronder staan een paar van die pareltjes, onder andere over Herman Berkien en Carel Godin de Beaufort. Kom nog eens terug, want ik breid de collectie langzaam uit.
Kees Wennekendonk
Op een mooie zonnige lentedag in het voorjaar van 2024 fietste ik over de Oudegracht. Zoals zo vaak kwam ik Kees Wennekendonk tegen. Soms zit hij op het terras bij Orloff en soms is hij op weg van of naar zijn werfkelder aan de gracht. "Ik vond laatst een CD van jou", riep hij me in het voorbijgaan toe. Ik stopte en we raakten aan de praat. Kees Wennekendonk is een bijzondere Utrechter. Een multi-talent. Hij maakt teksten, muziek en brillen. Maar de meeste Utrechters zullen hem kennen van zijn herkenbare portretten. Herkenbaar omdat hij een heel eigen stijl ontwikkeld heeft, hij tekent in potlood en altijd (bijna) en face. Maar ook herkenbaar omdat zijn tekeningen een fotografische perfectie hebben. En nu doe ik hem vast op allerlei manieren tekort. Maar gelukkig heb ik meer verstand van radiomaken. In oktober 2002 had ik al in de gaten dat Kees een bijzondere kunstenaar is, en maakte ik met hem een Stem van M. Het is de CD die hij ook nog in zijn bezit heeft. En dat vind ik leuk. Al dacht hij dat de inhoud een iets andere was. De Stem van M met Kees vind je hieronder. (En zijn website vind je hier).
Deze podcast heb ik op verzoek van Willem Kuiper er bij gezet. Dat was een heel terecht verzoek. Het is een Stem van M uit november 2003 over de Mack fanclub. Het is een pareltje van een documentaire. Op de foto zien we Kuiper in 2004.
In 2022 bestaat het Amsterdam-Rijnkanaal zeventig jaar. Dat is een fraaie verjaardag. Als je een beetje kan rekenen dan weet je dat het kanaal in 2002 vijftig jaar oud was. En dat feestje heb ik opgeluisterd door een mooie podcast te maken over het ontstaan en de geschiedenis van het drukst bevaren kanaal van Nederland. Ik voer mee met een boot van Rijkswaterstaat op een dag, dat het windkracht negen was, een lekkere storm dus. Luister met veel plezier naar de podcast hier direct onder.
De Grebbeberg kent een roerig verleden. In deze podcast zetten we die hele geschiedenis op een rij. Het begon allemaal 150.000 jaar geleden, tijdens een ijstijd, toen een grote gletsjer grond voor zich uit stuwde, en zo de Heuvelrug vormde. Rond de bronstijd en de ijzertijd was het al een favoriet plekje voor mensen die toen in onze regio woonden, in de periode tussen 3000 tot 800 voor Christus. Maar je hoort in deze podcast ook over de slag om de Grebbeberg, in de mei-dagen van 1940. Tenslotte gaan we naar de dierentuin en kijken naar de Blauwe Kamer, een fantastisch natuurgebied aan de voet van de berg.
Club La Cloche Vanaf het moment dat ik begreep wat seks was, wilde ik één keer in mijn leven naar een bordeel. En dan ook echt maar één keer. Ik was nieuwsgierig, maar aan de andere kant vond ik het helemaal niet aanlokkelijk. Bungeejumpen, comazuipen, de zon zien opkomen aan zee, allemaal dingen die je één keer in je leven gedaan wilt hebben. Ik wilde dus naar de hoeren, één keer. Het gebeurde in 2002. En er gebeurde helemaal niets, want ook ik was er aan het werk. Beluister mijn podcast over het bezoek aan Club La Cloche. De wens om daarna nog een keer echt naar een bordeel te gaan was verdwenen. Waarom? Luister maar! En ik zeg: gezellig...
Bommen Dichterswijk. Liggen er in de Utrechtse Dichterswijk nog blindgangers? Bommen die in de Tweede Wereldoorlog afgeworpen zijn, maar nooit zijn ontploft. In de oorlog werd er in de fabriek van Jongerius oorlogstuig gefabriceerd, in opdracht van de Duitsers. Daarom besloten de geallieerden om de fabriek te bombarderen. Maar dat ging niet helemaal goed veel bommen vielen naast hun doel, en niet elke bom ging af. Liggen er nog bommen? Dat is de vraag en die is weer actueel nu er opnieuw gebouwd wordt in de wijk. In 2002 werd er nog een blindganger gevonden. En toen maakte ik ook deze radiodocumentaire. Weten we zeker dat er geen bommen meer liggen? Je weet als je luistert naar de podcast hieronder.
Utrechtse Sneltram. In de zomer van 2020 zou de Sneltram tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein opgeknapt worden. Nieuwe perrons, nieuwe treinstellen. Maar ook dit project ging mis. De oude tram verdween, maar de nieuwe tram liet nog even op zich wachten. In 2004 ging ik een dagje mee met de 'oude' tram. Ik maakte er een leuke podcast over. Wil je nog eens horen hoe het ook al weer was, 'vroeger', luister dan naar onderstaande radiodoumentaire.
Een Oor Voor Donders. F.C. Donders was een held in Utrecht. Zo’n grote held dat er een straat naar hem genoemd werd. Maar hij kreeg zelfs een gigantisch standbeeld op een hele prominente plek in Utrecht, het Janskerkhof. Maar Donders is een beetje in de vergetelheid geraakt. Donders was een groot oogarts, die heel veel heeft betekend voor de oogheelkunde. Om hem niet te vergeten was er een tentoonstelling. Met de makers daarvan maakte ik een rondje door de regio, naar plekken waar Donders een rol speelde, zoals bij het Ooglijdersgasthuis aan de F.C. Dondersstraat. Luister het hele verhaal terug, via onderstaande podcast.
Utrechts leukste. Herman Berkien staat in 2020 ineens weer midden in de belangstelling. In de bioscoop draait een documentaire over zijn leven. De Utrechtse cabaretier overleed in juni 2005. Twee jaar daarvoor maakte ik met hem een radiodocumentaire, in de serie De Stem van M. Bijkomend aspect: Herman Berkien was één van mijn jeugdidolen. Luister met aandacht en 'Er mag gelachen worden'.
De eerste Nedelandse Formule 1-coureur. Carel Godin de Beaufort was de eerste echte Nederlandse Formule 1 coureur. En hij was best succesvol, gelet op de beperkte middelen die hij had. Hij reed lange tijd in een Porsche. Dat was eigenlijk een Formule 2 auto, maar hij kon best meekomen. In september 2003 maakte ik deze radiodocumentaire over 'Kareltje'. Ik sprak met Ben Pon, die samen met De Beaufort racete. Ik sprak met John Surtees, de enige coureur die wereldkampioen werd in de hoogste klasse op twee en vier wielen. En ik sprak met Rob Wiedenhoff, vermaard autojournalist. Een hoofdrol in deze podcast is er voor de zus van Karel, Cornelie.
De Utrechtse singel is weer rond. Tot groot genoegen van vele Utrechters. In september 2003 maakte ik een radiodocu over de Utrechtse singel. Dat deed ik samen met landschapsarchitect Han Beumer. Een rondje wandelen rond de toen niet complete Utrechtse buitengracht. De moeite waard om naar te luisteren.
Geheime Gangen in Amersfoort. Onder het centrum van Amersfoort ligt een heel stelsel van geheime gangen. Die gangen verbinden de kelders van de middeleeuwse huizen rond de Hof. Feit of fictie? Ik zocht het uit in 2003, en maakte er een mooie radiodocumentaire over. Je kan hem hieronder beluisteren.