Opa Bendien
Foto's
Mijn grootvader, Her Bendien sr. was de uitvinder van Pokon, het plantenvoedsel. Behalve dat hij uitvinder en fabrikant was, was hij ook een leven lang geïnteresseerd in fotografie. Hij was er vroeg bij, als amateur met een fotocamera.
De afgelopen jaren heb ik twee verzamelingen met oude negatieven aangetroffen. Eentje daarvan bestond uit zeer oude glasnegatieven. Ik schat de eerste foto uit die reeks op circa 1915.
Recent ging ik door een doos met spulletjes die ik van mijn moeder heb geërfd. Opnieuw kwam ik oude negatieven tegen. De oudste dateer ik opnieuw rond 1915 - 1920. De jongste schat ik in op circa 1960 - 1965. Een tijdspanne dus van 50 jaar.
De eerste serie heb ik nog kunnen laten beoordelen door mijn moeder. Bij de tweede serie lukt dat niet meer, helaas. Wat ik weet, en wat ik denk staat in het commentaar bij de betreffende foto. Scroll er rustig doorheen, het zijn 40 foto's!
Ik heb veel foto's bewerkt, en een enkeling laten inkleuren. Dat geeft verbluffende resultaten. Geniet van deze bijzondere beelden.
Dit zijn foto's die komen uit de nalatenschap van H.P. Bendien. Gebruik van deze foto's is toegestaan mits voorzien van bronvermelding: www.marxplaats.nl
De foto hieronder is opnieuw mijn oma Everdien Bendien, in 1917. Ze was toen 17 of 18 jaar oud. Mijn inschatting is dat ze een nachthemd draagt. Ype Koopmans is het daar niet mee eens, volgens hem is het een zomerjurk. "Er zijn ook foto’s van
(onder anderen) Fie en Lientje in zulke jurken, veelal met een hoedje met witte
linten," schrijft hij in 2023.
Laten we beginnen met verreweg de mooiste plaat. Dit is mijn oma Everdien Bendien, circa 1919. De foto is ingekleurd via een app op internet.De kleur blauw heb ik later toegevoegd. Het is een wilde gok. Bedenk dat deze foto meer dan 100 jaar oud is. En ja, mijn oma was een mooie vrouw...
De vrouw in de deuropening is mogelijk Céline Bendien de zus van Her Bendien. Dat beweerde mijn moeder in 2011. In 2023 meldt zich Ype Koopmans bij mij, die bezig is met een boek over de Bendiens. Hij meent het volgende: "De vrouw in de deuropening van De Zeven Linden in Blaricum is Fie Bendien. Ik vermoed dat ze gefotografeerd werd door Arie IJzerman." Ik heb ook deze foto ingekleurd.
Mijn oma werd verliefd op deze knapperd, Hermanus Pieter (HP of Her) Bendien, hier gefotografeerd in 1917 of 1918.
Dit is de officiële verlovingsfoto uit 1919, van het verliefde koppel. Hieronder nog meer waarop ze samen verliefd poseren. Op het landweggetje is vermoedelijk ook rond 1919, die andere zal een paar jaar later zijn.
Een
schitterende plaat, van rond 1918 vermoed ik, gemaakt op kantoor, met op de achtergrond een kaart
van Nederland. En een apparaat dat waarschijnlijk een vroeg soort typemachine
was.
En dan de zaken. Het begon met een kwekerij, daarna kwam de Pokonfabriek aan de Thierensweg. Dat begon in een kleine loods, maar werd steeds verder uitgebreid en verbouwd.
Via een oproep op Facebook ben ik gewezen op een publicatie van De Omroeper van oktober 1994, met daarin een artikel van J.G Kroonenburg over Naardense kwekerijen. Over deze foto schrijft hij dat het de broers H.P. en C.F. Bendien zijn, die in 1916 met personeel en kwekerijproducten in de zanderijsloot op hun kwekerij zijn.
Oma Everdien
in het kantoortje van de kwekerij op de Thierensweg, waar later het huis is
gekomen in 1918 of 1919.
En dan twee foto's van kwekerijen, eerst de boomkwekerij
van Her Bendien sr in Naarden. En dan de kwekerij Van Dorsser waar Everdien op de rozenkwekerij gewerkt heeft in 1917.
Her en Everdien
Bendien aan het werk. De foto is geposeerd, er bestaan twee versies van,
waarbij de accessoires, zoals de bloemen en het Pokonmannetje verplaatst zijn,
maar de personen dezelfde pose aannemen. Ik denk circa 1925.
Vermoedelijk
een buitenlandse zakenpartner van Her Bendien. De meiden op hun paasbest
uitgedost, hebben er overduidelijk niet zo veel zin in.
Bij de Pokonfabriek aan de Thierensweg in Naarden. Ik vermoed rond 1960, gelet op de auto's. Volgens mij hield mijn opa wel van grote auto's.
En dan een serie foto's van één van verbouwingen van de Pokonfabriek aan de Thierensweg.
HP Bendien sr was trots op zijn bedrijf en op zijn personeel, de ene foto is kennelijk een feestje, De tweede foto een trotse groepsfoto van het personeel tijdens een verbouwing.
Dit is een indrukwekkende foto. Mei 1945 in
Naarden. Een bijzondere foto, eigenlijk is hij gewoon mislukt, want onscherp.
Maar er is één persoon wel scherp, de dame links op de foto. Is dat mijn oma?
Wat opvalt is het klapstoeltje dat ze draagt. Had ze lang zitten wachten?
Het huis aan de Thierensweg in Naarden, hier in aanbouw. Het huis heeft verschillende nummers gehad, 2, 26 en 30. Het werd het thuis van een vrolijke schare kinderen. Nou ja, vrolijk, daarover later meer. Maar in ieder geval trotse ouders zoals je hieronder ziet. Dan de drie oudste kinderen van mijn grootouders. Dit zijn dus mijn ooms en tantes, te weten Hermanus Pieter jr, Everdina Maria en Lientje in de erker. Dit moet 1923 zijn geweest. Op de daarop volgende foto volgens mij een trotse oma. Volgens één van de kleinkinderen van Bendien, zou het kind dat op schoot zit mijn neef Bart kunnen zijn. Hij verdronk tragisch op jonge leeftijd.
En dit is mijn
moeder, Keesje Pokon, of Keeske Bendien, en dus later Keeske van Rossum du
Chattel - Bendien. Ze is hier samen met haar ouders. Ik gok rond 1949.
En dan nog een ratjetoe aan andere foto's. Om te beginnen met die vrolijke kinderschaar. In de collectie zitten meerdere foto's van kleine kinderen met een volwassene, zoals de volgende familiefoto van neven en nichtjes van Her en Everdien Bendien. Let op de stok, de vraag is of er wel ruimte was voor veel vrolijkheid, ook de foto daarna is het ding driegend in beeld. Die tweede foto is circa 1916, in de tuin van de Houten Steen in Hollandsche Rading.
Dit is Jansje Alida ten Herkel-van Steenderen (zus van Everdien Bendien) met zoontje Jantje in de Hollandsche Rading bij het huis De Houten Steen. Waarschijnlijk 1916.
En daarna een foto van Arie IJzerman,
met zijn echtgenote Fie Bendien, hun dochters
Hans en Marja, en een onbekende vrouw met kind. Aan zee in rond 1923.
Van deze muur heb ik meerdere negatieven gevonden. Dat is opmerkelijk, want meestal werd er per onderwerp maar één, of hooguit twee foto gemaakt. De krans om deze twee mensen is dus een bijzondere gelegenheid. Ype Koopmans zegt over deze foto: "De foto van de muur met foto’s en tekeningen van Jacob is
gemaakt ter gelegenheid van het huwelijk van Frits en Bennie in de Verenigde
Staten. Frits kon als dienstweigeraar tijdens de Eerste Wereldoorlog het land
niet in. Later is hij er toch nog eens geweest."
We gaan ver terug in de tijd, want dit is mijn overgrootvader Cornelis van
Steenderen, de vader van Everdien Bendien links, in gesprek met een onbekende
man in de tuin van De Houten Steen in Hollandsche Rading.
Bij deze foto van het huis met de kippen, tast ik volkomen in het duister. Ik gok voor 1940, en waar het is? Geen idee. Wie helpt?
Vervolgens een schattig nichtje van mijn oma. Maar wie het is...
En daarna een foto waar ik ook niets van weet, geen flauw benul wie dit zijn, maar het is een schitterende foto, die hele verhalen vertelt. Hoe heeft de man op de achtergrond zijn been gebroken? En welk boek leest het kind? En het jaar? Geen idee! Update: volgens een nicht, is dit mijn neef Gerlag Jan van Gendt, circa 1950 - 1955. Nu de man met het gebroken been nog.
Dit zou ook een foto van opa HP Bendien moeten zijn, vertellen andere familieleden mij. En verder volgt een slechte foto, want onscherp, maar ik vermoed de Loosdrechtse Plassen.