Anne Frank
Foto's
Van 2009 tot 2011 heb ik alle plekken bezocht waar Anne Frank enige tijd verbleven heeft. Op deze pagina foto's van mijn reis.
Anne werd in Frankfurt am Main geboren, op 12 juni 1929, exact 14 dagen na mijn moeder. Haar wieg stond aan de Marbachweg, een doorgaande straat. Later verhuisde de familie naar de Ganghoferstrasse, en dat is een gemoedelijk straatje met mooie huizen.
In 1933 woonde Anne, samen met haar moeder en zus Margot enige tijd in Aachen bij haar oma Holländer. Het huis bestaat niet meer, het is gesloopt en nu is het een park. Op de plek waar het huis stond staat een boom en ligt een plaquette.
In 1934 kwam Anne naar Amsterdam, daar woonde ze aan het Merwedeplein. Het huis is in bezit van Ymere, er wonen schrijvers die tijdelijk in Nederland verblijven. Het huis is gerestaureerd en teruggebracht in de sfeer van de jaren 30, toen de familie Frank er woonde. Het bad en de staande lamp zijn nog helemaal origineel, de rest komt van elders, of is een replica.
Op het plantsoen staat sinds een aantal jaren een beeldje van Anne, bepakt en bezakt, klaar om te vertrekken naar het Achterhuis. In het huis staat een secretaire op de plek waar Anne haar eerste zinnen in het dagboek schreef. Op 10 december 2011 mocht ik het huis bezoeken, een zeer bijzondere ervaring!
Het is een van de beroemdste verhalen uit de moderne geschiedenis: De onderduik van Anne en haar familie. Wil je er meer over weten? Lees haar boek!
(Foto: Sarah Comajta)
Na te zijn verraden werd de familie Frank per trein overgebracht naar het Drentse doorgangskamp Westerbork. Het is nu een parkachtig monument. Net als elders in Europa worden er elementen uit het zwarte verleden, herbouwd. Op de voormalige appelplaats liggen 102.000 steentjes. Voor elke gedeporteerde en vermoordde Nederlander één.
Het Poolse stadje Oświęcim (in het Duits: Auschwitz) kende een aantal grote en veel kleine kampen. Anne kwam terecht in vernietigingskamp Auschwitz - Birkenau, het grootste kamp. Als je het grote terrein volledig bezoekt, geeft dat een beklemmend gevoel. Foto's in het bos, laten zien hoe weinigvermoedende Joden staan te wachten op die plek, om naar de gaskamer te gaan.
Nadat de Russen oprukten, werd Anne per trein en daarna kilometers te voet gedeporteerd naar Bergen-Belsen. Daar overleed ze, slechts 15 jaar oud. Haar graf is onbekend. Samen met tienduizenden anderen ligt ze waarschijnlijk in één van de vele massagraven op het terrein. Op een gedenkveld staat een grafsteen.
Op het Janskerkhof staat een beeldje van Anne Frank. Het is gemaakt door beeldend kunstenaar Pieter d'Hont in 1959. Studenten leggen er vaak bloemen. Het beeldje is gemaakt in een oplage van drie stuks, in dit formaat. Ook bestaat er een kleiner formaat, van 42 centimeter. Daarvan zijn er dertig gemaakt. Naar verluid gaf de gemeente Utrecht die weg, en dat zal dan ongetwijfeld in het kader van verdraagzaamheid en vrede geweest moeten zijn. Sinds juni 2022 bezit ik één van die dertig beeldjes. En daar ben ik erg blij mee.
In december 2011 was ik te gast bij KoffieMAX van omroep Max om te praten over mijn reis en mijn bezoek aan het Merwedeplein.
(Foto: Cees den Ouden)
In januari 2012 verscheen er in de regionale katernen van het Algemeen Dagblad een artikel over mijn reis.